Farmaceuten saboteerden introductie kankermedicijn
11 december 2013, Medimark Rotterdam
Kartelafspraken tegen nieuw kankermedicijn
Middels illegale kartelafspraken hielden de Nederlandse dochterbedrijven van het Zwitserse farmaconcern Novartis en het Amerikaanse Johnson & Johnson de introductie van nieuwe goedkopere pijnstillers tegen kanker. De Europese Commissie heeft de Amerikanen een boete van 10,8 miljoen opgelegd en de Zwitsers 5,5 miljoen euro.
Illegale afspraken tussen farmaceuten in 2005 gemaakt
In juli 2005 spraken de organisatie met elkaar af om de introductie van een goedkopere versie van fentanyl, een pijnstiller honderdmaal krachtiger dan morfine, te vertragen. Johnson & Johnson betaalde hiertoe aan Novartis een maandelijkse vergoeding. Volgens de Europees commissaris Joaquín Almunia moet de opgelegde boete de farmabedrijven ertoe aanzetten beter na te denken voor zij zulke concurrentiebeperkende afspraken maken die voor zowel patiënten als belastingbetalers schadelijk zijn.
Prijsafspraak ten koste van kankerpatiënten
In 1960 ontwikkelde Johnson & Johnson al het middel fentanyl. Het patent hierop liep in 2005 af waardoor Novartis-dochter Sandoz zich opmaakte een generiek fentanylpleister op de markt te brengen. Maar daar zag Sandoz van af na een geheime afspraak waarin de Amerikanen maandelijks een bedrag aan Sandoz overmaakten. Dat bedrag was hoger dan Sandoz had verwacht te verdienen met de nieuwe goedkope pleister. Het akkoord werd na zeventien maanden stopgezet toen een andere partij met een generieke pleister kwam.
De Europese Commissie liet vandaag in een verklaring weten dat de prijsafspraak ten koste van patiënten en de belastingbetaler is gemaakt:
Een en ander betekende dat het akkoord de introductie van een goedkoper generiek geneesmiddel met zeventien maanden heeft vertraagd en de prijs voor fentanyl in Nederland kunstmatig hoog heeft gehouden – ten koste van patiënten en de belastingbetaler die de Nederlandse gezondheidszorg financiert.
Bron: NRC