+31(0)10-2722770

Nieuwe SZW-lijst met kankerverwekkende stoffen en processen

De nieuwe SZW-lijst met kankerverwekkende stoffen en processen en mutagene stoffen is gepubliceerd.

Kankerverwekkende en mutagene stoffen kunnen in vrijwel alle werksituaties voorkomen. Kankerverwekkende stoffen is de term die wordt gebruikt voor stoffen die kanker kunnen veroorzaken of de kans hierop vergroten. Mutagene stoffen zijn stoffen die het DNA kunnen beschadigen en in combinatie met andere stoffen leiden tot kanker.

Enkele duizenden gevallen per jaar

Het aantal gevallen waarin werk gerelateerde situaties bijdragen aan het ontstaan van kanker wordt geschat op enkele procenten, laat de Rijksoverheid op haar website weten. “Dit komt per jaar neer op enkele duizenden gevallen waarbij uitoefening van het beroep mogelijk een rol speelt.”

Wettelijke eisen

Voor het werken met kankerverwekkende en mutagene stoffen zijn wettelijke eisen gesteld.Sommige stoffen zijn helemaal verboden en anderen worden wettelijk afgesloten voor bepaalde toepassingen.

Nieuwe SZW-lijst

In de Staatscourant wordt twee keer per jaar een lijst van kankerverwekkende stoffen en processen en mutagene stoffen gepubliceerd, de SZW-lijst, die wordt uitgegeven door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze lijst kun je hier bekijken. Om het gemakkelijk te maken: het teken ‘•’ geeft aan dat de stof is toegevoegd of gewijzigd sinds de vorige publicatie van de SZW lijst (in december 2016).

Bron: arboportaal.nl

Layla Pansier

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *