+31(0)10-2722770

Jongeren minder behoefte aan pensioen | PZ Zaken

29 april 2014, Rotterdam
PZ Zaken

Was een pensioen ‘vroeger’ nog een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, tegenwoordig wordt dit steeds minder belangrijk. Een pensioenregeling kan er zelfs voor zorgen dat jongeren een baan niet aannemen.

Uit een onderzoek van Intelligence Group blijkt dat vooral jongeren steeds minder waarde hechten aan pensioenregelingen. Slechts 33% van de jongeren tot 30 jaar geeft aan dat een pensioenregeling bij de vijf belangrijkste arbeidsvoorwaarden hoort. Reiskostenvergoeding, veel vrije tijd en studie- en opleidingsbudget scoren hoger bij deze leeftijdsgroep.

Tegenreactie

40-plussers vinden het pensioen wél belangrijk. Volgens Geert-Jan Waasdorp, ceo van de Intelligence Group, slaan we daarmee de spijker op zijn kop: “In de beleving van veel twintigers en dertigers, ondersteund door de media, is het krijgen van een pensioen ook echt nog het voorrecht van deze groep.” Er is zelfs al een soort tegenreactie gaande. Waasdorp: Dat wil zeggen dat werkgevers, met name start-ups en (jonge) ICT-bedrijven zich profileren door juist géén pensioenregeling aan te bieden. In vacatureteksten en op de website wordt dan juist de keuzevrijheid van de werknemer benoemd.”

Afbreukrisico

Het pensioen is zelfs een afbreukrisico geworden, door de verplichte afdracht. Die afdracht kan dusdanig hoog zijn, dat de bruto/netto berekening onaantrekkelijk wordt. Zo kan een verplichte pensioenregeling zelfs een showstopper worden indien dat het netto salaris teveel negatief beïnvloedt.

Opbrengst

Wat veel twintigers en dertigers zich volgens Waasdorp ook afvragen, is hoeveel zij terug zullen zien van de premie die zij betalen. Pensioenregelingen zijn vaak weinig flexibel. Collectieve en verplichte pensioenregelingen passen daardoor niet goed in een tijd van keuzevrijheid en individualiteit. Werknemers hebben steeds vaker meerdere werkgevers in korte tijd, werken soms een tijd als zzp’er of in hybride contactvormen. Pensioenvoorzieningen zijn hier helemaal niet op ingericht en veelal zijn de administratieve kosten en lasten groter dan de kans om ooit iets terug te zien van het ingelegde geld.

Bron: Intelligence Group en P&O Actueel 

admin

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *