+31(0)10-2722770

In meeste beroepen neemt loonkloof af

De loonkloof (ofwel het bruto loonverschil) tussen mannen en vrouwen nam in 2013 in de meeste beroepen af. Vooral bij administratieve medewerkers en machine operators is het verschil kleiner geworden. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index.

Mannen verdienen in iedere beroepsgroep nog wel meer dan vrouwen. Onder managers is de loonkloof het grootst, mannelijke managers verdienen maar liefst 20,7% meer dan vrouwen. Bij administratieve functies is de kloof het kleinst, daar is het verschil 2,4% in het voordeel van mannen.

Loonkloof managers groeit

In tegenstelling tot de meeste beroepsgroepen groeide de loonkloof voor managers vorig jaar. Het verschil groeide met 2,5%, mannen verdienen €5,10 (20,7%) per uur meer dan vrouwen. Naast onder managers steeg ook onder service medewerkers (+3,3%) en ongeschoolde arbeiders (+1,8%) het verschil. In de overige beroepen nam het verschil juist af. De afname was bij machine operators (-6,3%), administratieve medewerkers (-5,1%), ambachtslieden (-4,4%) en professionals (-3,1%) aanzienlijk.

“Even geleden liet het CBS zien dat de loonkloof kleiner wordt. Dat was op basis van data uit 2012. Wij kunnen nu ook op basis van cijfers van vorig jaar zien dat er reden voor optimisme is als we het over loonverschil hebben. Alleen mannelijke managers verdienen veel meer”, zegt Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer.

Bron: P&O Actueel

admin

Leave a Reply Text

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *